Harz Roller Tüzüğü
07.02.2015
HARZ ROLLER TÜZÜĞÜ
TÜZÜK
HARZER ROLLER ÜRETİCİLİĞİ VE PUAN DEĞERLERİ
• Bilindiği gibi Harz Roller kanaryaları 1800 tarihlerinde madenciler tarafından ocaklardaki gaz kaçaklarına karşı kullanılmışlardır,daha sonra bu kuşlar Almanya’da titizlikle üretilerek dünyanın her tarafına çok sayıda satılmıştır. Bir bakıma Almanya için ekonomi haline gelmiştir,bu asil kuş bugün hala saygın olup bakıcıları tarafından çok beğenilerek her ülkede özenle yetiştirilip yarıştırılmaktadırlar.

• Ülkemizdede çok beğenilen bu kanarya cinsi sevenleri tarafından hevesle üretilmektedirler,bu üretimlerin daha iyi olmasını sağlamak için dikkat edeceğimiz birçok nokta vardır,buna göre yeni başlayanlar için Harz Roller kanaryası satın almanın en iyi yolu Türkiye’de üretim yapan kişilerin damızlıklarını görüp ve kuşları dinleyerek beğendiğiniz üreticiler veya Almanya’da Edel Roller yetiştiren ünlü üstad’lardan almaktır. Satın alacağınız Harzer Roller kuşlarının soyunu muhakkak görün ve dinleyin,siz göremezseniz yakın bir arkadaşınızı görevlendirin.

• İyi bir Harz Roller kanaryası iyi üreticiden alınır,dünyada herkes iyi kuşları üreticilerinden alır,dükkanlarda iyi cins kuşlar bulmanız şans işidir. Bu yüzden internetteki her satılık kuş ilanına itibar etmeyin,alacağınız Harz Roller ödeyeceğiniz paraya değmeli,dikkatsizce yapılan kuş alımı kümesinizdeki kuşların soy yapısını çok etkileyeceği muhakkaktır. Ancak elinizde soy kütüğü bilinen ve çok kaliteli Harzer Rollerleriniz varsa üretimdeki başarınız kolay ve çabuk olacaktır.

• Bilindiği gibi Harzer Roller kanaryası bazen gagasını aralasada,muhakkak gagası kapalı öter. Renkleri sadece yeşil,parçalı veya sarı tonlardadır. Beyaz,kırmızı,diğer renklerdeki ve tepeli olan Harz Rollerleri eski cins Harz Rollerle eşlemekten kaçının,ünlü Alman üreticiler sevmiş olduğumuz eski Harzer cinsini ötüm olarak zaten en üst seviyeye çıkarmış bulunmaktadırlar,eğer yeni nesil tepeli veya renk Harzerleriyle uygun olmayan eşleştirmeleri denerseniz,kuşların ötüm kalitelerini kesinlikle bozar,tamiri imkansız bir değişim meydana gelir,yeni nesil sayılan renk ve tepeli Harzerler Almanyadaki büyük üstadlar tarafından uzun yıllar içerisinde meydana getirilmiştir,yoksa kısa zamanda olan bir buluş değildir. Bu yeni nesil Harz Rollerlerin renklilerine Farben-Gesangskanarien,tepeli olanlarına ise Positur-Gesangskanarien denir,gerçek eski Harzerlerin soylarını bozmamak adına bu kuşlardan hiçbir zaman almadım ve almayıda düşünmüyorum.

• Üretim sezonundan önce dişi ve erkek Harzerleri tüm yaz boyunca bol güneş ışığı ve temiz hava alacak şekilde bakmalıyız. Kışın bilhassa dişilerin kış soğuğunu yaşaması tavsiye edilir,bu sayede üretim sezonuna daha iyi başlayabilmek için gerekli mevsimsel değişimleri yaşamış olur.

• Damızlık olarak seçeceğiniz Harzer’lerin tercihen toplam 90 üzerinden en az 86 puan almış olması tavsiye edilir. Aile içi (İn breeding) eşleme yapabilmeniz için eşleyeceğiniz anne - oğul veya baba -kızı kuşları çok iyi meziyetli ve ötümlü kuşların kanından gelmiş olmalı,eğer elinizdeki kuşların soyu ve ötüşü kaliteli değilse bence aile içi üretim yapmanız için hiçbir sebeb yoktur.

• Eşleme zamanı kullanacağınız dişi Harzer Rollerler erkekler kadar önemlidir,bu yüzden seçeceğiniz damızlık dişi yüksek puan almış ve ötüş turlarında hata olmayan erkek kuşların soylarından olmalıdır. İyi puanlı baba kuşların genetik yapısını dişiye aktardığı düşünen değişik ülkelerdeki Harzercilerin birçoğu erkeğin soyundan ziyade dişinin soyuna önem veriyorlar. (İnsanlar içinde durum böyledir,çocuk genelde dayı,hala gibi her iki tarafada benzeyebilir.)

• Eşler şubat ayında yanyana atılacak şekilde hazırlanır,tabii henüz günler kısa olacağından otamatik ışık kullanılarak ışığın 12 13 14 saatlere kurulması gerekmektedir. Üretimhanedeki sıcaklığın ise başlangıç olarak yaklaşık 18 derece olması gerekir. Yuva yapacak duruma gelen dişilere yuva malzemesi verilip beklenir,yuvayı tamamlayan dişilerin yanına erkekleri salınır,dişinin yaptığı ilk 3 yumurta hergün alınıp dikkatle bir kutuda sağladığınız yumuşak zemimde saklanır,yumurtaları topladığınızda yuvaya sahte yumurta koymak gerekebilir,dişi 4 üncü yumurtayı yapacağı gün sakladığınız 3 yumurta yuvaya geri koyarsınız,bu sayede yavruların aynı günde çıkması gerçekleşir. Erkek kuş kuluçka döneminde dişiye ve yavruların beslenmesine yardım edeceği için dişinin yanında bulunmalıdır.

• Yavrulara gelişimlerine göre 6 veya 8 günlükken bilezikleri takılır,eğer yuvada sadece tek yavru çıkıp büyüyorsa,tek olduğu için hızlı büyüyecektir,bu yüzden 6cı günde bileziği unutulmadan takılmalıdır.

• Yavrular genelde 10 günlük olunca yumurta mamasına ilave olarak çimlendirilmiş tohumlar verilir. Yaklaşık 30 gün sonra yavrular anne ve babalarının yanından alınır. ayrı yere konulan yavrulara ağırlıklı olarak şalgam tohumu verilir,Şalgam tohumu Harz Roller kanaryaları için olmazsa olmazdır, sesine güzellik sağladığı söylenir ve gelişimi için çok faydalıdır.Yavrulara yaklaşık 2 aylıkken dikkatli bir şekilde yeşillikler verilebilir

• Kuşları şubat ayında eşe attığınız varsayılırsa Hazıran ayının sonuna kadar yavru almanız normal bir süre olarak sayılacaktır.

• Ders yapması istenen yavrular tercihen 6 - 6 ½ aylık olmalıdır. Eylül 15 veya Ekim 1 yavruların tüy dökümünü tamamladığı varsayılıp ders kafeslerine konulurlar. İlk hafta içerisinde ders kafeslerine konan yavruların korkmadan alışabilmeleri için birbirlerini görmelerine izin verilir,daha sonra ders kafeslerinin araları kontraplak veya tahta plakalarla kapatılır. Birbirini görmeyen erkek yavrular daha sonra ders yapmaya başlayacaklardır,onları dinlemek ve test etmek için sabah,öğlen veya akşam satlerini seçip ışığı açmak uygun görülür.

• Zaman ilerledikce kuşların ders kafeslerinin önündeki perde veya karartmaya yarayan tahtayı çektiğinizde yavrular nerdeyse hepbir ağızdan ötmeye çalışacaktır,siz ders yapan bu yavruları 20 veya 30 ar dakıkalık zaman içerisinde günde birkaç kez dinlemek kaydıyla 4 lü takım olacak şekilde üst üstte koyarak,birbirlerine uyum sağlayanları belirlemelisiniz.

• 4lü takımın en üstündeki kafesin üstüne bir plaka koyun,bu sayede her kuşa eşit şekilde ışık gitmesini sağlarsınız. Ders yapan yavruların yarışma salonlarına uyum sağlamaları için zaman zaman değişik oda veya mekanlarda öttürülmeleri faydalıdır.

• Yavruların ders dönemlerinde hoca kuş kullanmayın,Malinuaların aksine Harz Roller kanaryalarının yavruları için ders yaparken hoca kuş kullanılmaz veya kaset falan dinletilmez. Eğer hoca veya cd vasıtasıyla kuşlara ders vermek düşünülürse kuşları taklit yapmaya zorlanmış oluruz ,oysa Harzerde herzaman daha iyisini üretmek amacıyla yavruların kendi genlerindeki ötüşü kendiliğinden dışarı çıkarıp iyiyi ve hatalıyı görmüş oluruz.Eğer yavrunun kabiliyeti hata yapacak durumdaysa,siz ona teyp dinleterek ezber yapmasını sağlarsınız,böylece o kuşun kalitesini öğrenemezsiniz.

• Kasım ayında veya daha sonra yapılacağını düşündüğünüz yarışmalar için 4’lü kolleksiyonlar için seçtiğiniz yavrular 8 10 gün öncesinden taşıma kafeslerine alıştırılmalıdır. Eğer harhangi bir kolleksiyondaki kuşu değiştirmek gerekirse bunu yaklaşık 15 gün öncesinden yapmanız kuşların uyumu için daha faydalı olacaktır.

• Ötüm yarışmaları Kasım aylarında başlar Ocak ayına kadar sürer. Bu aylarda gelişen yavrulardan bir sonraki üreme mevsimi için uygun damızlık kuşlar itinayla seçilir.İyi ötümlü kuşlar elde etmek için çeşitli çaprazlamalar denenir,lazım olduğunda kümese yeni kanlar eklenebilir,bu yeni kuşlar yine çok güvenilir kişilerden alınıp,iyi puanlı kuşların soyundan olmalıdır.

• Sahip olduğunuz kaliteli Edel Roller’lerinize aşağıdaki değerlendirmeleri uygulayarak başarılı bir soy oluşturmuş olursunuz. Herzaman yeterli puan almış veya alabilecek kuşlarınızla üretiminizi devam ettirin.

HARZ ROLLERLERİN NAĞME(TURLARI) VE PUANLARI :
Önce turun ne olduğunu açıklıyayım;
• Değişik sesler ve bu seslerin bir araya gelerek kulağımızda yansımasından oluşan bir birimdir.

• Turları oluşturan bu değişik seslere element yada tam karşılığı olmasada hece (insan diline dayanarak) diyebiliriz. Turların oluşumunun ortak özelliği degişik elementlerin bir araya getirilmesidir.

• Turlar karateristik özelliklerini kaybetmeden değişik ses yüksekliğinde ve ses renginde sunulabilir.

• Her turun ses yapısı ve sürat yapısına bağlı olarak bizler bunları kulaklarımızla değişik seslerin sıralanması olarak algılarız.

• Turların elementleri sesli (ünlü) ve sessizlerden (ünsüz) nadirende olsa sadece seslilerden oluşmaktadır.

• Bilindiği üzere Harz Roller nağmeleri 27-18 - 3 puanlı olarak,ana, orta ve yan turlar olarak 3 ayrı bölüme ayrılmıştırlar. Buna göre turların sınıflandırlması ve puan değerleri aşağıdaki gibidir.

1.) ANA TURLAR:
Hohlrolle,27 Puana kadar ödüllendirilir.
Knorre,27 Puana kadar ödüllendirilir.
Wassertouren,27 Puana kadar ödüllendirilir.

2.) ORTA TURLAR:
Hohlklingel,18 Puana kadar ödüllendirilir.
Pfeife,18 Puana kadar ödüllendirilir.
Glucke,18 Puana kadar ödüllendirilir.
Schockel,18 Puana kadar ödüllendirilir.

3.) YAN TURLAR:
Klingel,3 Puana kadar ödüllendirilir.
Klingelrolle,3 Puana kadar ödüllendirilir.

• Ayrıca Harz Rollerlerin turları ötüm hızlarına göre üçe ayrılır.
• Turlar yapılarına göre sınıflandırmalarının yanısıra ötüm hızlarına göre de sınıflandırılmaktadırlar.
• Burda tur elementlerinin ötümü esnasındaki sıralanmasında , aralarındaki zaman aralıkları kastedilmiştir.
• İki veya daha fazla tur elementlerinin zaman aralıkları kulağımız tarafından algılanamıyorsa buna yuvarlanan (Rollende) turdiyoruz.
• Yuvarlanan turlarıda kendi aralarında ikiye ayırabiliriz.
• Tur elementlerinin zaman aralıklarının algılanamadığı turlara yuvarlanan turlar .
• Bir “r” sessizinin hakim olmasıyla ortaya çıkan turlarada makaralı turlar diyoruz.
• Makaralı turlar en yüksek ötüm hızına sahiptir.
• Ayrık turlarıda kendi arasında tam ayrık ve yarı ayrık olarak sınıflandırabiliriz.
• Tam ayrık turlarda tur elementlerinin arasındaki zaman aralığını kesin olarak algılayabiliriz.
• Kesinlikle ötüşün akışını bozacak zaman aralığı olmamalıdır.
• Yarı ayrık turlarda ise tur elementlerinin arasındaki zaman aralığını az da olsa algılayabiliriz.
1.)Yuvarlanan (Makara) turlar:
Hohlrolle,Knorre,Wassertouren(su turları),Wasserrolle(sulu makara),Klingelrolle

2.)Yarı ayrık turlar:
Wassertouren(su turları),Hohlklingel,Klingel

3.)Tam ayrık turlar
Pfeife,Glucke,Schockel
Turlardaki nağmelerin değerlendirilmeleri kalitesine göre YETERLİ - İYİ - ÇOK İYİ diye 3’e ayrılır.

YETERLİ ÖTÜM: İYİ ÖTÜM: ÇOK İYİ ÖTÜM:
Üst turlar,1 ile 9 puan arası. Üst turlar,10 ile 18 puan arası. Üst,19 ile 27 puan arası.
Orta turlar,1 ile 6 puan arası. Orta turlar,7 ile 12 puan arası. Orta turlar,13 ile 18 puan arası.
Yan turlar,1 puan. Yan turlar,2 puan. Yan turlar,3 puan.

NEGATİF TURLAR:
Kötü ve hatalı olan; Wassertoure,Glucke,Pfeife,Klingeltour,çırlamalar ve gaga açma.

TUR DEĞERLENDİRMELERİ:
HOHLROLLE;
Hohlrolle’de başlangıç ünsüz harf “R” (konsonanten) , vokale ise” Ü-O-U” harfleridir (ses).

DÜZ HOHLROLLER
Düz Hohlrolle dersinde ses başladığı gibi biter,yani düz ötüşte vokal değişmez .
ÖRNEK: RO-RO-RO= İyi olarak değerlendirilir.
ÖRNEK: RU-RU-RU= Çok iyi değerlendirilir.
ÖRNEK: RÜ-RÜ-RÜ= Yeterli olarak değerlendirilir.

DEĞİŞKEN HOHLROLLER (İnişli çıkışlı)
Bu ötüşte vokal değişir,nağme U ile başlar Ü ile sona erer.
ÖRNEK: RU-RU-RU-RO-RO-RO-RÜ-RÜ-RÜ.

ALÇALAN HOHLROLLER
Alçalan Hohrollerde sesler yukardaki örneğin aksine tam olarak tersine sıralanarak ötülür.
ÖRNEK: RÜ-RÜ-RÜ-RO-RO-RO-RU-RU-RU.

KAVİSLİ HOHLROLLER
ÖRNEK: RU-RU-RU-RO-RO-RO-RÜ-RÜ-RÜ-RO-RO-RO-RU-RU-RU.
VEYA: RÜ-RÜ-RÜ-RO-RO-RO-RU-RU-RU-RO-RO-RO-RÜ-RÜ-RÜ.

VOKAL SESLERE GÖRE HOHLROLLER DEĞERLERİ:
Bu turda ünsüz R harfiyle ötülen vokal seslerin ( U-O-Ü) değerleri aşağıdaki gibidir.
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 9 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses O ile ötülürse değeri 18 puandır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses U ile ötülürse değeri 27 puandır ve çok iyi olarak kabul edilir.

* * * * * * * * * *

KNORRE;
Knorrede ötüş nizami olarak kabul edilen K veya G harfleriyle başlar,Ü-O veya U harfleriyle devam eder.
ÖRNEK: KRRURRURRU veya GRRURRURRU
KRRÜRRÜRRÜ veya GRRÜRRÜRRÜ
KRRORRORRO veya GRRORRORRO


VOKAL SESLERE GÖRE KNORRE DEĞERLERİ:
Bu turda ünsüz K ve G harfiyle ötülen vokal seslerin ( U-O-Ü) değerleri aşağıdaki gibidir.
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 9 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses O ile ötülürse değeri 10-18 puandır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses U ile ötülürse değeri 19-27 puandır ve çok iyi olarak kabul edilir.

* * * * * * * * * *

WASSERTOUREN;
Wassertourende başlangıç harfi BL veya,,WL dır,bunlar yine makbul olan Ü-O veya U harfleriyle devam eder.
ÖRNEK: BLÜ-BLÜ-BLÜ veya BLO-BLO-BLO veya BLU BLU BLU.

Kuşlar bu su sesini düşürerekte ötebilir;
ÖRNEK: BLÜ-BLÜ-BLÜ veya BLO-BLO-BLO veya BLU BLU BLU.
WLÜ-WLÜ-WLÜ veya WLO-WLO WLO veya WLU-WLU-WLU.

VOKAL SESLERE GÖRE WASSERTOUREN DEĞERLERİ:
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 9 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses O ile ötülürse değeri 10-18 puandır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses U ile ötülürse değeri 19-27 puandır ve çok iyi olarak kabul edilir.

* * * * * * * * * *

HOHLKLİNGEL;
Hohlklingelnde ise Konsonant ,,L, Vokale ses ise ,,Ü-O veya U dur.
ÖRNEK: LÜ-LÜ-LÜ veya LO-LO-LO- veya LU-LU-LU.

Harzer Roller Hohlklingeln nağmesini çıkışlı olarak aşağıdaki gibi ötebilir.
ÖRNEK: LU-LU-LU-LO-LO-LO-LÜ-LÜ-LÜ.

Kuş bu nağmeyi inişli olarakta aşağıdaki gibi ötebilir.
ÖRNEK: LÜ-LÜ-LÜ-LO-LO-LO-LU-LU-LU.

VOKAL SESLERE GÖRE HOHLKLİNGEL DEĞERLERİ:
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 6 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 7-12 puandır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 13-18 puandır ve çok iyi olarak kabul edilir.

* * * * * * * * * *
PFEİFEN;
Pfeife nağmesinde Konsonant ,,D, Vokal ise İ-AU-Ü-O-U dur.
ÖRNEK: DU-DU-DU , DO-DO-DO , DÜ-DÜ-DÜ ,DAU-DAU-DAU , Dİ-Dİ-Dİ

VOKAL SESLERE GÖRE PFEİFEN DEĞERLERİ:
Vokal ses İ veya AU ile ötülürse değeri 6 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses O ile ötülürse değeri 7-12 puan arasıdır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses U ile ötülürse değeri 13-18 puandır ve çok iyi olarak kabul edilir.

* * * * * * * * * *
SCHOCKEL;
Bu nağmede Harzer Roller Konsonantta ,,H, Vokalde ,,A-Ü-O-U harflerini kullanarak öter,son yıllarda hernekadar bu nağmeyi öten kuşlar yok denecek kadar azalmışsada,bu nağmenin yavrularda kendiliğinden ortaya çıkma ihtimalide çok azdır. (Positür ve Farben Harzerler hariç).

DÜZ SCHOCKEL ÖTÜMÜ;
Bu nağmede kuş başlangıç ve bitişi aynı sesle öter.
ÖRNEK: HA-HA-HA veya HU-HU-HU

Harzer Roller Schockel nağmesini çıkışlı olarak aşağıdaki gibi ötebilir.
ÖRNEK: HU-HU-HU-HO-HO-HO-HÜ-HÜ-HÜ

Kuş bu nağmeyi inişli olarakta aşağıdaki gibi ötebilir.
ÖRNEK: HA-HA-HA-HÜ-HÜ-HÜ-HO-HO-HO-HU-HU-HU.

VOKAL SESLERE GÖRE SCHOCKEL DEĞERLERİ:
Vokal ses A veya Ü ile ötülürse değeri 6 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses O ile ötülürse değeri 7-12 puan arasıdır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses U ile ötülürse değeri 13-18 puan arasıdır ve çok iyi olarak kabul edilir.
* * * * * * * * * *
GLUCKE;
Harzerimiz bu nağmede başlangıç çift ünsüz harflerini ,,GL veya ,,BL, Vokal harflerini ,,Ü-O-U dan ve bitiş tek ünsüz sesini ,,G-K-CK harflerinden öter.
Bu nağmede şimdiki Harzerlerde yok denecek kadar azdır, (Positür ve Farben Harzerler hariç).

Harzer Roller Glucke nağmesini aşağıdaki gibi ötebilir.
ÖRNEK: GLÜK – GLÜK – GLÜK – veya GLOK – GLOK – GLOK
ÖRNEK: GLÜCK – GLÜCK GLÜCK – veya GLOCK – GLOCK – GLOCK

Wasserglucke (su sesli glucke) aşağıdaki örnekteki gibidir.
ÖRNEK: BLUG – BLUG – BLUG – veya BLOCK – BLOCK - BLOCK

Hohlwasserglucke aşağıdaki örnekteki gibidir.
ÖRNEK: BLUG – BLUG – BLUG veya BLOK – BLOK – BLOK -

Hohlglucke aşağıdaki örnekteki gibidir.
ÖRNEK: GLUK – GLUK – GLUK – veya –GLOK – GLOK – GLOK

VOKAL SESLERE GÖRE GLUCKE DEĞERLERİ:
Vokal ses Ü ile ötülürse değeri 6 puandır ve yeterli olarak kabul edilir.
Vokal ses O ile ötülürse değeri 7-12 puan arasıdır ve iyi olarak kabul edilir.
Vokal ses U ile ötülürse değeri 13-18 puan arasıdır ve çok iyi olarak kabul edilir.

* * * * * * * * * *
KLİNGEL VE KLİNGELROLLE;
Klingel nağmesini Harzer ,,L harfiyle başlar,vokal olarakta ,,İ harfiyle devam ettirir.
Bu nağmeye verilen en yüksek puan 3 tür.
ÖRNEK: Lİ-Lİ-Lİ

KLİNGELROLLE;
klingelrolle nağmesinde ise kuş ötüşüne ,,R ile başlar, ,,İ harfini vokal olarak ekleyerek devam eder.
Bu nağmeyede verilen en yüksek puan 3 tür.
ÖRNEK: Rİ-Rİ-Rİ-

* * * * * * * * * *

KUŞUN NAĞME PUANLARINA İLAVE OLARAK KATILAN PERFORMANS ÖDÜLLENDİRME İÇİN VERİLEN PUANA GESAMTEINDRUCK (GENEL İNTİBA) DENİR.

Temel turlarda 72 veya daha yüksek puan alan kuşlara + 9 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 69 ile 71 arası puan alan kuşlara + 8 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 66 ile 68 arası puan alan kuşlara + 7 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 63 ile 65 arası puan alan kuşlara + 6 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 60 ile 62 arası puan alan kuşlara + 5 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 57 ile 59 arası puan alan kuşlara + 4 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 54 ile 56 arası puan alan kuşlara + 3 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 51 ile 53 arası puan alan kuşlara + 2 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 48 ile 50 arası puan alan kuşlara + 1 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 47 puandan az alan kuşlara 0 Puan (Gesamteindruck)

Bilmeyenler için ufak bir bilgi olsun diye yazmak istiyorum,bilindiği gibi Amerika ve Asya kıtalarındaki bazı ülkelerde yapılan Harz Roller yarışmalarında kuşların ötümü için çok farklı bir puanlama sistemi uygulanmaktadır,bu uygulamalara itibar etmeyip,bizim için geçerli olan Almanya DKB yarışma tüzüğü ve dolaysıyla federasyonumuzunda üyesi olduğu COMda yürürlükte olan puanlama sistemini uygulayacağız.
Sizlere yaklaşmakta olan yarışmadan önce kısa bilgiler vermeye çalıştım,bilhassa yeni başlayanlar burdaki açıklamalardaki gibi inceliklere özenle dikkat ederek ilerde edinilecek tecrübelerden sonra inşallah avrupa düzeyinde bir kaliteli üretici olacaklardır.
Türkiyemizde bu işi bilen çok az kişi olarak sizin kazanacağınız tecrübe ve edineceğiniz bilgilerle bizlerin onur kaynağı olacaksınız.
Sizlere büyük başarılar ve sağlıklı üretimler diliyorum.

ÖTÜM KUŞLARI YARIŞMA KURALLARI
1. Genel Bilgi
Bu kurallar Harzer Roller kuşları içindir.
Kuşlarımızın mümkün olduğu kadar ötüm müsabakalarında eşit şartlarda yarışmalarını sağlamak için aşağıdaki kurallar öngörülmüştür.
Bu kurallara uyulmasından TKKKF , TKKKF’ye bağlı yarışmaları düzenleyen dernekler ve Harzer Roller ötüm kuşları komisyonu sorumludur.
Yarışma ve puanlama kurallarının Harzer Roller kuşlarının anavatanı olan Almanya standartlarına bağlı kalınarak yapılması temel unsurdur.
Bu kuralların bağlı kalınan Almanya standartlarında olmasından ve gerektiğinde güncelleştirilmesinden Harzer Roller ötüm komitesi sorumludur.

2. Yarışmalara katılma hakkı
Yarışmalara sadece TKKKF üyleleri katılabilirler.
Her üretici kendi yetiştirdiği kuşlarla yarışmalara katılabilir.
Aynı takım içersinde değişik üreticilerin kuşları bulunamaz.
Üyelik ispatı için kuşların yarışmaların yapıldığı yıl için ; kapalı 3,0 mm TKKKF yüzükleri ile yüzüklenmiş olmaları şarttır.
Aynı takımda yarışacak kuşların yüzükleri aynı ayaklarda takılı olmalari , kuşların ayaklarında renkli veya başka derneklere ait yüzükler bulunmaması gereklidir.
Eğer bir yarışmada yüzükleri farklı ayaklarda takılı aynı takım içinde olan kuşlar olursa , o takımın puanlanıp puanlanmıyacağına yarışma organizasyonu karar verir.

3. Kuşların yarışmalara bildirilmeleri
Bu konuda TKKKF nin hazırlayacağı maktu bildirim formlarını veya TKKKF nin internet üzerinden kuş bildirim sayfasından müracaat tarihine kadar yarışma komisyonuna ulaştırılması gerekmektedir.
Her yarışmacı istediği kadar takım ve en fazla 5 tane teklerde yarışan kuş bildirebilir.Kuşların yarışmalara bildirilme tarihleri ve teslim tarihleri konusunda üreticilerin yeterli zaman zarfında haberdar edilmesinden TKKKF sorumludur.

4. Kuşların yarışmalara getirilmesi
Kuşların TKKKF tarafından belirlenen teslim tarihinde yarışma yerine getirilmeleri gereklidir.TKKKF yarışmaya teslim tarihlerini puanlamadan bir gün önce olmasını şartlar elverdiği şekilde düzenlemelidir.
Kuşları yetiştirici kendi , tesbit ettiği bir başka kişi veya toplu taşıma sistemi ile yarışmaya getirebilir.
Taşıma kasaları ve ötüm kafesleri TKKKF nin belirlediği standartda olmalıdır
Ötüm kafeslerinin taşındığı taşıma kasalarının içine kuşların takım içindeki sıralamasına göre yüzük numaraları , yetiştiricinin adı soyadı , açık adresi , dernek üylelik numarası ve üyesi olduğu dernek adının yazılı olduğu maktu belge bulunmalıdır.
Sıralama: Taşıma kasalarının içinde en solda kafa kuşu olacak şekilde yukardan aşağıya doğru en sağa ise masa kuşu yerleştirilmelidir.
Taşıma kasasının ve ötüm kafeslerinin kurallara uygun ve bakımlı olmalarından , yarışmaya getirilen kuşların teslim anında yeterli yem ve su ihtiyaçlarının karşılanmış olmasından , ötüm kafesini tabanında ince ve açık renkli (kuvars) kumu bulunmasından ve kuşların sağlıklı olmasından yetiştirici veya kuşları teslim eden sorumludur.
Hasta veya hastalık belirtisi bulunan yada puanlamayı engelleyecek bariz sakatlığı bulunan kuşları yarışma komisyonu teslim almamalıdır.
Kuşları teslim alan yarışma komisyonu taşıma kasalarını numaralar ve yetiştiriciye taşıma kasa numarasının yazılı olduğu teslim alındı belgesini verir.Yetiştirici yarışmadan sonra kuşlarını bu belge karşılığında geri alabilir.
Yarışma ve katalog ücreti kuşlar teslim edilirken ödenir.

5.Kuşların hazırlık odası
Teslim alınan taşıma sandıkları numaralanır.
Her ötüm kafesinin iki tarafına aynı sıra numaraları yapıştırılır. Bir tanesi yemliklerin bulunduğu ön tarafa diğeri de hakeme bakan yan tarafa yapıştırılır.
Bir taşıma kasasının içindeki tüm ötüm kafeslerine soldan sağa doğru artan sıra numaraları verilir.
Kuşlar teslim alındıktan sonra yarışmaya hazırlanmak üzere hazırlık odasına alınır.
Taşıma kasaları hazırlık odasında masaların üzerine sıralanmış şekilde konulur , üst üste en fazla iki kasa konulabilir.
Hazırlık odasına gün ışığının girmesi engellenmiş olmalı ve sadece gerektiği kadar suni şekilde ışıklandırılmalıdır.
Oda ısısı gece ve gündüz 16-18 C arasında sabit olmalıdır , ısınma için yanma ihtiva etmiyen ısıtıcılar kullanılmalıdır.
Hazırlık odasında kuşlara hergün taze yem ve su verilmelidir.Yem ve suları verilen kuşların taşıma kasalarının delikli olan iç kapakları kapalı tutulmalıdır .
Eğer puanlama bir günden fazla sürecekse o gün puanlanacak kuşların sabah puanlama başlamadan 1 saat önce iç kapakları açılıp yarım saat yem yemeleri sağlanır.
Hazırlık odasına TKKKF ötüm kuşları yarışma komisyonunun belirlediği kuşların bakımından sorumlu ve taşıyıcılardan başkasının girmesi kesinlikle yasaktır.Hazırlık odasında sigara içilmesi kesinlikle yasaktır.
Kuşlar yarışma komisyonu tarafından teslim alındıktan sonra aşağıdaki kuralar geçerlidir.
Teslim alınan taşıma kasasına bir numara verilir ve bu numara teslim eden kişinin teslim alma belgesine işlenir.
Taşıma kasasının içindeki kafesler en soldaki kafesten başlıyarak her kafesin yemlik ve sulukların bulunduğu ön kısmına ve sağ tarafına olmak üzere sıralı şekilde numaralanmalıdır.Taşıma kasası numarası ve kafes sıra numaraları puanlama listesine aktarılır.Numaralama işlemi için kafesler taşıma kasasından dışarı çıkarılır numaralama işleminden sonra tekrar taşıma kasasındaki aynı yerine koyulmalı ve taşıma kasasının delikli iç kapakları kapatılmalıdır. Taşıma kasasının dış sürgülü kapağı taşıma kasasının altındaki hazırlanmış kertiğe yerleştirilir.Bu işlemler yapıldıktan taşıma kasaları hazırlık odasına alınmalıdır.
Bu uygulamalar kuşların kayıt edildiği hazırlık odasından ayrı şekilde hazırlanmış olan kayıt odasında yapılmalıdır.

6. Puanlama odası
Puanlama odasına gün ışığının girmesi engellenmiş olmalıdır.
Puanlamayı yapacak hakemin rahat görmesini sağlayacak şekilde suni ışıklandırma olmalıdır.En uygun olanı florasan lambalardır.
Puanlama odası için en uygun ısı 22 C derecedir .Tolerans + - 1 C derecedir.
Isınma için yanma ihtiva etmeyen ısıtıcılar kullanılmalıdır.
Puanlama odasında kuru hava oluşmasını engellemek için ısıtıcıların üzerine içinde su bulunan bir kap konulabilir.
Ayrıca hakemin oturabileceği uygun sandalye yazabileceği uygun bir masa bulunmalıdır.
Kuşların üzerine sıralanabileceği bir masa ve bu masanın üzerinde koyu renkli ışığı yansıtmayan 100 cm yüksekliğinde 80 cm genişliğinde sağlam bir şekilde duran siyah boyalı tahta bir duvar bulunmalıdır. Ötüm kafesleri bu tahta duvarın direk önüne taşıma kasasından sağdan sola doğru çıkarılarak üst üste sıralanır.
En üstteki kafesin üzeri uygun büyüklükteki koyu renkli ve ışığı yansıtmayan ince bir tahta parçasıyla kapatılmalıdır.Hakemin masası kuşların masasından 1.20 m uzaklıkta olmalıdır.
Yarışma şartlarına uygun bir puanlama odasının hazırlanmasından yarışma komisyonu sorumludur.Puanlama odasında sigara içmek kesinlikle yasaktır.


7. Kuşların puanlamaya hazırlanması

Kuşların takımlarda puanlanma sıraları kura usulü ile belirlenir. Kura için o gün yarışacak kuşların taşıma sandık numaraları teker teker küçük kağıtlara yazılır ve görünmeyecek şekilde katlanıp bir derin kaba konulur.Kuralar puanlamadan yarım saat önce hakem tarafından çekilir. Puanlama sırası gelen kuşlar üzerinde hiçbir yazı işaret bulunmayan tarafsız bir taşıma kasasına aktarılır.
Tekler kategorisinde yarışan kuşlarda ise o gün yarışacak kuşların kafes numaraları teker teker kağıtlara yazılır ve hakem tarafından dört kuşun kurası çekilir kurada çekiliş sırasına göre yukarıdan aşağıya doğru sıralanırak bir takım oluşturulur.
Oluşturulan takım üzerinde hiç bir yazı ve işaret bulunmayan taşıma kasasına aktarılır.
Bu oluşturulan takımda bir üreticinin iki taneden fazla kuşu bulunamaz.
Kurası çekilen kuşlar kasalarının iç kapakları açılıp yem yemeleri sağlanır bu esnada kuşların ötmeleri engellenmelidir.Bu yemleme esnasında ekstra yem verilmesi gerekli değildir.
Kuşların ötmeleri durumunda iç kapaklar kapatılır.
Puanlama odasına getirilmeden önce taşıma kasasının iç kapakları kapalı olmalıdır.
8. Puanlama

Puanlama saat 9:00 ile 18:00 arasında yapılmalıdır.Öğlen saat 12:00 ile 14:oo arasında olmak üzere 1 saat mola verilir.
Günde 16 takım puanlanır özel durumlarda en fazla 18 takım puanlanır.
Türkiye büyük yarışmasında iki hakemden oluşan heyetle puanlanmalıdır.
Puanlama süresi takım başına yarım saattir.İstisnai durumlarda hakem puanlamayı en fazla 10 dakika uzatabilir.
Türkiye büyük yarışması finalinde takımlar iki kere puanlanmaz.
Diğer yarışmalarda iki kere puanlama durumunda ikinci puanlamada sadece kuşların ötmedikleri turlar puanlanır komple puanlama yapılmaz.
İkinci puanlamanın saati puan kartındaki ilk puanlama saatinin altına yazılır ve iki kere puanlandı notu düşülür ve bu yarışma kataloğundada yer alır. Tekliler kategorisinde birinci puanlamada ötmeyen kuşlardan yeni bir takım oluşturup ikinci bir puanlama yapılamaz.
Puanlama odasına kuşlarTKKKF ötüm kuşları yarışma komisyonu tarafından görevlendirilmiş bir taşıyıcı vasıtasıyla getirilir.Taşıyıcı hakeme kuşların sahibi hakkında ve benzeri bilgiler vermesi kesinlikle yasaktır.
Puanlama odasına gelen kuşlar puanlama masasının üzerine sağdan başlayarak nakil kasasından çıkarılarak siyah boyalı suni duvarın direk önünde olacak şekilde üst üste sıralanır ve en üstteki kafes gölge oluşumunu engellemek için uygun büyüklükteki koyu renkli bir cisim (kontraplak) ile kapatılır.Taşıyıcı kuşları puanlama odasına getirme ve sıralama işlemini yaptıktan sonra hakem tarafından çekilen sıradaki takımın kurasını aldıktan hemen sonra puanlama odasını terkeder.
Kafesler üst üste sıralandığında bir sallanma olmamalıdır.
Hakem masasında bakıldığında kafeslerin yemlikleri sola bakmalıdır.
Kafesler üst üste sıralandıktan sonra herhangi bir gölge oluşumu engellenmelidir.

Puanlama kartları puanlama bittikten sonra hakem tarafından yarışma komisyonuna teslim edilir.Yarışma komisyonu puanları listeye ekler.
Tüm kuşların puanlamaları bitmeden ara sonuçlar verilemez.
Puan kartlarını ve puanlama kurallarındaki kriterlerini dikkate alarak yarışma komisyonu takımlarda ve yalnızlarda sıralamalar belirler.
Sıralamanın belirlenmesinde aşağıdaki kriterler geçerlidir.
Puan eşitliği durumunda yukardan aşağıya inilerek

Hohlrolle puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Knorre puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Hohlklingel puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Pfeifen puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Wassertouren puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Schockel puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Glucken puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Klingel puanı yüksek olan eşitlik bozulmazsa
Klingelrolle puanı yüksek olan

Eğer yinede eşitlik bozulmazsa kura çekilerek sıralama belirlenir bu durumda kataloğa ve puan kartına sıralamanın kura ile tespit edildiği notu düşülür.
Puan kartlarında hakemin imzası ve mühürü bulunmalıdır.

9. Ödüllendirmeler
Takımlar dalında sıralamaya giren ilk 5 üreticiye kupa , madalya ve sertrfika verilir.
Tekliler dalında sıralamaya giren ilk 3 üreticiye kupa , madalya ve sertrifika verilir.
Ayrıca düzenlenen yarışmanın şampiyon kuşu belirlenerek üreticisine kupa , madalya ve sertrifika verilir.
Şampiyon kuş takım ve tekliler kategorilerinden belirlenir.
Bu ödüllendirmelerin haricinde Harzer Roller kuşlarının şarkılarını oluşturan 4 temel nağmeler dallarında kupa verilir.
Takımlarda temel nağmelerde 4 kuşun toplam puanı alınır.
Takımlarda en iyi Hohlrolle
Takımlarda en iyi Knorre
Takımlarda en iyi Hohlklingel
Takımlarda en iyi Pfeifen
Teklilerde en iyi Hohlrolle
Teklilerde en iyi Knorre
Teklilerde en iyi Hohlklingel
Teklilerde en iyi Pfeifen
Temel turların ödüllendirilmelerinde ve şampiyon kuşun belirlenmesinde oluşabilecek puan eşitliği durumlarında yukarıdaki madde 8 de sıralamanın belirlenmesindeki kriterler geçerlidir.

10. Puanlamadan sonra kuşların kontrolü

Puanlama bittikten sonra kuşlar taşıma görevlisi tarafından hazırlık odasına getirilir.
Burada yarışma komisyonu tarafından yüzük kontrolleri yapılır uygun olmayan bir durum tespit edildiği zaman organizasyon komitesine bildirilir.
Kuşların ait olduğu yetiştirici yarışmadan diskalifiye edilir.
Bariz manipulasyon durumlarında üretici TKKKF disiplin kuruluna sevkedilir.

Yüzük kontrolleri yapıldıktan sonra taşıma kasaları ile beraber kuşlar sergi salonunda hazırlanmış raflar üzerine yerleştirilir.Sergi salonuna umumi giriş saatine kadar iç kapaklar kapalı tutulur.Sergi salonu umuma açılana kadar iç kapaklar sabah ve akşam olmak üzere yarımşar saat yem ve su ihtiyaçlarını karşılamak için açık tutulur.
Sergi salonu umuma açılınca iç kapaklar bütün gün açık tutulur.

11. Umuma açık ötüm takdimi

Sergi süresince en iyi takımlardan ve en iyi yalnız kuşlar kategorisinden umuma açık ötüm takdimi yapılır.Ötüm takdiminin yapılacağı yer ve saati yarışma komisyonu tarafından belirlenir ve umuma bildirilir.

12. Sorumluluk

Yarışmayı düzenleyen dernekler veya TKKKF her türlü kayıp , çalınma , ölüm ve yaralanmalardan sorumlu değildir.
Bütün riziko üreticiye aittir.

13. Kuşların geri verilmesi

Sergi süresi bittikten sonra yarışma komisyonunun belirlediği saatten sonra kuşlar yetiştiricilere kuşları teslim ederken teslim alındı belgesi karşılığında geri verilir.Geri verme işleminin yürütülmesinden ve saatinin belirlenmesinden yarışma komisyonu sorumludur.


14. Ötüm kafesleri ve taşıma kasaları

Bütün sergilerde ve yarışmalarda TKKKF ötüş kuşları standardındaki kafesler ve taşıma kasaları kullanılması zorunludur.Kafesler ve nakil kasaları kuşlar yarışmaya getirilirken temiz ve bakımlı olmalıdır.

a) Ötüm kafesleri
Standart kafes ölçüleri
Yükseklik 20 cm
Uzunluk 21 cm
Genişlik 15 cm

Mümkün olduğu kadar açık renkli ağaçtan (kayın) pürüzsüz düzeyi olmalı.
Eşit aralıklarla sıralanmış siyah teller(yanlarda 14 tane; tavanda orta kısmından çıta destekli 10 tane; ön kısmında 10 tane ön kısımdaki tellerin dış taraftan 3. telleri yemlik ve sulukları tutmak için alt kısmında 2,4 cm çapında yuvarlak bir açıklık olacak şekilde çift telden kıvrılmış olarak; arka kısmında toplam 8 tane 6 tanesi kapıda takılı kapının en dış kısmında 2 tane 4 mm çapında ince yuvarlak tahta çıta destekli)

Kapı arka kısımdaki sağdaki ilk tele takılı olmalıdır
Kafesin çerçevesini oluşturan dört köşeli çıtalar 10/10 mm kalınlığında , köşelerdeki dikey çıtalar kafesin üst kısmından 5 mm alt kısmından 10 mm çıkıntılı olmalıdır.Kafesin alt kısmını çevreli yen tahtalar yemliklerin bulunduğu ön kısım hariç 10 mm kalınlığında ve 6 cm yüksekliğinde ön kısımda ise taban tahtasının 2 cm üstünden bağlıyarak 5 cm yükseklikte olmalıdır.
Taban 3 mm kalınlığında kontrplak veya benzeri bir maddeden olmalıdır.
Taban çekmecesi galvanizli saçtan (0.6 mm) önden takılacak şekilde ve çekmecenin ön kısmı kafesin ön açıklığından 3 mm yüksek olmalıdır.
Kafesin içindeki kuşların duracağı yuvarlak çıtalar 12 mm kalınlığında , yandan bakıldığında ön çıta soldan 3. telde arka çıta sağdan 6. telde takılı olmalıdır.
Ön kısımdan bakıldığında suluk sol tarafta yemlik sağ tarafta olmalıdır
Kafeslerde herhangi manipulasyon , işaret bulunmamalıdır , kafeslerinde herhangi bir manipulasyon , işaret olan yetiştiriciler diskalifiye edilirler.Kafeslerde herhangi bir manipulasyon bulunması halinde yarışma komisyonu haberdar edilmelidir.
Bariz manipulasyon durumlarında üretici TKKKF disiplin kuruluna bildirilmelidir.

b) Taşıma kasaları

Standart taşıma kasa ölçüleri

Yükseklik 27 cm
Uzunluk 66 cm
Genişlik 29,5 cm


Taşıma kasasının tüm dış kısımları 1 cm kalınlığındadır
Sadece dış kısımları cilalı , koyu renkli preslenmiş tahta kullanılır.
Taşıma kasası simetrik iki parçadan oluşmaktadır ve her iki parçanın üst kısmında bir birinden ayrı olarak açılıp kapanan iç kapakları mevcuttur.Her kapakta iki tane ışık deliği
(çapı 38 mm) bulunmaktadır.Kasanın kolay taşınması için üstünde hareketli ve ağırlığın eşit dağılımı için merkezde yerleştirilmiş bir metal sapı vardır.
Taşıma kasasının iç düzeni 4 tane ötüm kafesinin zorlanmadan yerleştirilebileceği bir şekilde olmalıdır.

Taşıma kasasının birde dış kapağı vardır bu diş kapak kasanın yanlarında açılmış kertiklerden yukardan aşağı bir şekilde takılır.Dış kapak kullanılmadığı zamanda taşıma kasasının altında açılan kertikler sayesinde kasanın altında durmalıdır.
Detaylı resimlere bakabilirsiniz.

Ötüm kafesleri esas itibarıyla kafa kuşu en solda masa kuşu da en sağda olmak üzere taşıma kasasının içine yerleştirilir.Soldan sağa doğru olan bu sıralama hakemin masasındaki ötüm kafeslerinin yukardan aşağıya sıralanışı ile aynıdır.
Taşıma kasalarında herhangi bir manipulasyon , işaret bulunmamalıdır , taşıma kasalarında herhangi bir manipulasyon , işaret bulunan yetiştiriciler diskalifiye edilirler.
Herhangi bir manipulasyon durumunda yarışma komisyonu haberdar edilmelidir.
Bariz manipulasyon durumlarında üretici TKKKF disiplin kuruluna bildirilmelidir.

15. Kuşların bakımları

Kuşlar teslim edildikten sonra bütün bakım ve sorumluluk yarışma komisyonuna aittir.
Tohum yemi tüm yarışma süresince aynı karışımda olmalıdır.
Puanlaması biten kuşlara hergün yem ve taze su verilip , yeteri kadar yem yemeleri ve su içmeleri sağlanmalıdır.
Tavsiye edilen yem karışımı şöyledir : % 50 Şalgam % 25 Nijer % 20 İnce yem % 5 Yulaf birazda mavi haşhaş şeklinde olmalıdır. Kenevir , keten tohumu bu karışımın içinde olmamalıdır.

16. Özel durumlar

Türkiye büyük yarışmasının yapılabilmesi için en az 10 takım 10 tane yalnızlarda ve 5 yetiştirici yarışmalara iştirak etmelidir.Federasyona bağlı derneklerin yarışmalarında ise en az 7 takım 7 yalnız kuş ve en az 5 yetiştirici iştirak etmelidir.
Sıralamalarda yarışmaya birden fazla takım ve birden fazla yalnız kuş getiren yetiştiricilerin en iyi takımı ve en iyi yalnız kuşu sıralamada dikkate alınır.
Yarışmalara katılacak kuşların renkleri sarı, yeşil ve ahraçlı olabilir .Değişik renkli kuşlar aynı takım içersinde yer alabilirler. Bu renklerin haricindeki kuşlar katılamaz. Kuşların sadece ötümleri puanlanır.Yarışma süresince kuşların ölümü , yaralanması ve çalınmasından TKKKF sorumlu değildir.
Puanlama Kuralları
1.Genel bilgi
Yarışma kurallarından farklı olarak puanlama kuralları genel olarak ötümdeki turlar ve değerleri ile ilgilidir.
Bu kurallar yetiştiricilerle hakemleri ilgilendirmektedir.Yarısma kuralları ile puanlama kurallarının kesiştiği ortak noktalar bulunmaktadır ortak noktaların tekrarlanmaması için yarışma kurallarına işaret edilmiştir.
Bu kuralların hazırlanmasında amacına uygun objektiv olmasına dikkat edilmiştir.

2. Temel kurallar
Harzer Roller ötüm kuşları yarışmaları takımlar ve tekler dallarında yapılır.
Puanlama süresi takımlarda ve teklerde 30 dakikadır.
Bir takım aynı yetiştiricinin 4 kuşundan ibarettir.Kuşların takım içersindeki
kafes sıralamalarını yetiştirici kendidi yapar ve bu sıralama ne kuşların teslim edilmelerinde nede puanlama sırasında değiştirilemez.
Kuşların puanlanma sıraları kura ile belirlenir.
Puanlanmanın tekrar yapılması sadece bazı özel durumlarda (kuşların ötmemesi) hakemin isteği ile , yarışma komisyonunun bilgisi dahilinde ve gerekirse yarışma komisyonundan bir kişinin bulunmasıyla yapılabilir.
İki kere dinlenilen takımın veya kuşların puan kartlarına iki kere dinlendi notu düşülür.Türkiye büyük yarışmasında puanlama ikinci kere yapılamaz.
Puanlamanın tekrarlanması günlük normal puanlanma süresinden sonra mümkündür.
Tekler kategorisinde yarışan kuşlar aynı yetiştiricinin 2 den fazla kuşunun aynı
takımda bulunmaması şartı ile en fazla 4 en az 3 kuştan oluşan bir takım oluşturularak puanlanır.Teklerde yarışan kuşların takım içersindeki sıralanmaları kura ile belirlenir.
Diğer kurallar yarışma kuralları madde 15 te bakılabilir.

3. Turların düzenlemeleri:

Pozitif turlar Değerleri
Ana turlar:
Hohlrolle 27 puana kadar
Knorre ,, ,, ,,
Wassertouren ,, ,, ,,
Orta turlar:
Hohlklingel 18 puana kadar
Pfeife ,, ,, ,,
Schockel ,, ,, ,,
Glucke ,, ,, ,,
Yan turlar:
Klingel 3 puana kadar
Klingelrolle ,, ,, ,,
Pozitif turların puanlarının yüklemleri aşağıda belirtildiği şekildedir.
Ana turlar
Çok iyi: 19 puandan 27 puana kadar
İyi: 10 puandan 18 puana kadar
Yeterli: 1 puandan 9 puana kadar
Orta turlar:
Çok iyi: 13 puandan 18 puana kadar
İyi: 7 puandan 12 puana kadar
Yeterli: 1 puandan 6 puana kadar

Yan turlar:
Çok iyi: 3 puan
İyi : 2 puan
Yeterli: 1 puan
Pozitif turlarda ses ahengi uyumsuz ve teknik olarak tam olmayan turlar varsayılır ve turun karşısına 0 (sıfır) işareti konulur veya sıfırlanır.Bu sıfırlanma Gesamteindruck kısmında puan düşülmesine sebep sayılmaz.
Schockel turu sıfırlanmaz.
Pozitif turlarda birde Gesamteindruck (Genel intiba) puanı verilmektedir.
Gesamteindruck puanın kriterleri aşağıdaki durumlarda belirtildği şekilde verilir.
Gesamteindruck verilmesinde etkili olan temel turlar Hohlrolle , Knorre , Hohlklingel ve Pfeife dir.
Bu temel turlardan birisinin eksik olması durumunda diğer temel turların puanları toplanır ve buna göre Gesamteindruck puanı verilir.
Temel turlarda 72 veya daha yüksek puan alan kuşlara + 9 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 69 ile 71 arası puan alan kuşlara + 8 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 66 ile 68 arası puan alan kuşlara + 7 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 63 ile 65 arası puan alan kuşlara + 6 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 60 ile 62 arası puan alan kuşlara + 5 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 57 ile 59 arası puan alan kuşlara + 4 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 54 ile 56 arası puan alan kuşlara + 3 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 51 ile 53 arası puan alan kuşlara + 2 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 48 ile 50 arası puan alan kuşlara + 1 Puan (Gesamteindruck)
Temel turlarda 47 puandan az alan kuşlara 0 Puan (Gesamteindruck)

Negatif turlardaki sıfırlama kuşun ötümündeki basit hatayı işaret etmektedir bu sıfırlama pozitif turların puanlarını etkilemez.
Kuşların puan kartlarında negatif turlar kısmında aldıkları negatif puanlar Gesamteindruck puanını aşağıdaki şekilde etkiler.
1 Negatif puan = Gesamteindrucktan 2 puan düşülür
2 negatif puan = Gesamteindrucktan 4 puan düşülür
3 negatif puan = Gesamteindrucktan 6 puan düşülür
Şarkıda kesik ve bağlantısız bir ötüm var ise Gesamteindrucktan 2 puan düşülür ve puan kartına not düşülür.
Randbemerkungen (Kenar Notları)
Puan kartlarının yanlarında hakemlerin kuşlar hakkında düşebilecekleri notlar için ayrılmış bir kısım bulunmaktadır buraya aşağıda yazıldığı şekilde hakem notunu yazılı olarak düşebilir.
1. Gluckpfeifen bewertet (Sadece Gluckpfeifeler puanlanmıştır)
2. Auch Gluckpfeifen (Diğer Pfeifeler ile beraber Gluckpfeifelerde puanlanmıştır)
3. Ohne Zug und Verbindung (Kesik ve bağlantısız ötüm)
4. Vogel ist Nasal (Genizden ötüm)
5. Ringspieler (Yüzüğü ile oynayan kuş)
6. Kein hörbarer Vortrag (Duyulamayan ötüm)
7. Vogel ist Heiser (Kısık ses)
8. Noch im Studium (Ders ötümü)
9. Vogel ist unruhig (Kuş huzursuz)
10.Zweimal vorgeführt (İki kere dinlendi)
Kuş hiç Pfeife ötmez ve sadece Gluckpfeife öterse sadece Gluckpfeifeleri puanlanır ve puan kartına Gluckpfeifen bewertet notu düşülür.
Kuş normal Pfeifeler ile beraber Gluckpfeife de ötüyorsa ve bu Gluckpfeife de puanlandıysa puan kartına Auch Gluckpfeifen notu düşülür.
Kuş şarkısını kesik ve bağlantısız bir şekilde ötüyorsa Ohne Zug und Verbindung notu düşülür. Şarkıda kesik ve bağlantısız bir ötüm var ise Gesamteindrucktan 2 puan düşülür.

90 Puan sınırı:
Kuşun pozitif turlarda aldığı puanlar ile bağlantılı olarak Gesamteindruck için alacağı puanların toplamında 90 puan sınırının aşılması durumunda pozitif turlardaki puanlara ellenmez ve Gesamteindruck puanı düşülür daha hala 90 puan sınırı aşılıyorsa o zaman Klingel ve Klingelrolle puanlarından düşülür.

Negatif turlar:
Schlechte Wassertouren (Kötü Wassertourları)
Schlechte Glucken (Kötü Gluck ötümü)
Schlechte Pfeifen (Kötü Pfeife ötümü)
Schlechte Klingeltouren (Kötü Klingeltourları)
Schwirren (Çırlamak)
Aufzug (Gaga açarak yapılan ötüm)
Nadirende olsa kanaryalarımızın şarkılarında kulağımıza hoş gelen seslerin yanında maalesef kulağımıza hoş gelmeyen hatta bazende rahatsız edici seslerde bulunabilmektedir.
Hakemler şarkıdaki hatalı kısımların şarkı içinde hangi sıklıkla ve şarkının sunumunu ne derece etkilediğini belirler.
Hatalı sesler seyrek olarak şarkıda tekrarlanıyorsa ve şarkının kompozisyonunu kötü şekilde etkilemiyorsa puan kartının negatif turlar kısmında 0 (sıfır) ile işaretlendirilir veya sıfırlanır.
Eğer hatalı sesler şarkıda sıklıkla tekrarlanıyor ve şarkının kompozısyonunuda kötü şekilde etkiliyorsa 1 (zayıf) 2 (kötü) ve 3 (çok kötü) olarak puan kartındaki negatif turlar kısmına işlenir.
Bir çok yetiştiricinin puan kartına göre kuş satın aldığını varsayarsak veya puan kartının pozitif turlar kısmında aynı performansı sergilemiş başka bir kuşun hakkının yenmemiş olması için gerekli durumlarda negatif turların puan kartına işlenmesi gerekmektedir.
Yıllardır uygulanan titiz ve katı seleksiyon kuralları sayesinde negatif turlara hemen hemen hiç rastlanılmamaktadır.
Kuşların pozitif turlardaki alacağı puanlar ile negatif turlardaki sıfırlama veya aldıkları negatif puanlar birbirlerinden bağımsız şekilde olmalı ve birbirlerini etkilememelidirler.
Tercüme eden ve hazırlayan

Engin Elgün Harz Roller üretici ve yetiştiricisi
OMJ-MALİNUA HAKEMİ Yaşar Erdoğan HASMADEN
Tlf : 0541 298 53 53 BURSA
Mail: yasarhasmaden@gmail.com


TKKKF- Tüzükler - Harz Roller Tüzüğü




R_2d

R_2f


R_3a
R_3e
R_3f

R_3g
R_3k
R_3l

info@tkkkf.com
Linkler

Kurucu Dernekler

©  Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu V2.0.193
Written by Jesus_Tr